Hasznos információk

RGB Led szalag bekötési útmutató

2017.11.10 11:23
RGB Led szalag bekötési útmutató

Az RGB Led szalag kiválasztásakor mindig vegyük figyelembe, hogy a szalagunk méterenkénti teljesítménye hány watt.  Első lépésként ki kell számoljuk a felhasználni kívánt  Led szalag teljes hosszának teljesítményét. Ehhez választunk megfelelő teljesítményű RGB vezérlőt és tápegységet.

Példa: 1 méter RGB 5050 SMD Led szalag teljesítménye 14,4 W (a teljesítményt minden esetben megtalálja a technikai leírásban) Ebből a példa kedvéért 5 métert szerelünk be, aminek az összes teljesítménye: 14,4*5= 72W

Ehhez a teljesítményhez egy minimum 72W-os teljesítményű RGB Led vezérlőre van szükségünk és egy 100 W-os 12V-os tápegységre.  A tápegység kiválasztásánál a vezérlő névleges teljesítménytől  20-30%-al nagyobb teljesítményű tápegységet válasszunk. (ez esetben 72W*1,3= 94 W) További Led szalag beépítésekor RGB jel erősítőt kell alkalmaznunk.  Minden általunk forgalmazott Led szalag 12V-os.

Fontos: 5 méterenként jel erősítő bekötése szükséges a szalagon bekövetkező feszültég esés miatt. 5 méter felett alkalmazásnál fennáll a veszélye, hogy a feszültség esés következtében a szalag elején és végén különböző színeket tapasztalhatunk.

 

  1. Soros bekötés

A felhasználás módjától függően alkalmazhatunk RGB vezérlő és jelerősítőnkénti tápot vagy központi tápegységet.

  1. RGB vezérlő és jelerősítőnkénti tápegység bekötése: (a Led szalagok szakaszainak hossza az 5 métert nem haladhatja meg)

 

 

 

  1. Központi tápegység

 

Ez esetben akkora tápegységet választunk, ami a felhasznált Led szalag teljes hosszára elegendő teljesítményt szolgáltat. Központi tápegység esetén csak a 12V-ot vezetjük az 5 méterenként beépített RGB jelerősítőkhöz.

 

  1. Párhuzamos bekötés

Ebben az esetben is alkalmazhatunk jelerősítőnkénti tápot vagy központi tápot. A képen jelerősítőnkénti tápegységgel való bekötést láthatunk.

 

Megjegyzés: Párhuzamos kötés esetében is az RGB Led szalag szakaszainak hossza nem haladhatja meg az 5 métert. 288W-os jelerősítő alkalmazásakor 4*5 méteres szakaszt köthetünk rá.