Hasznos információk

4 tipp, amellyel még szebb lehet a kültéri világítás

Ledekboltja
2022.03.22 09:48
4 tipp, amellyel még szebb lehet a kültéri világítás

4 tipp, amellyel még szebb lehet a kültéri világítás

Veled is előfordult már, hogy egy picivel több sót tettél a tésztába, és teljesen ehetetlen lett? Persze - mondhatnád - de ennek a se füle, se farka módon ide illesztett mondatnak mégis mi köze van a kültéri világításhoz?

 

Mindjárt az elején oldjuk is fel ezt az analógiát! 

A tésztás hasonlat és a kültéri világítás

Amikor elhaladsz egy kivilágított épület mellett - legyen az templom, műemlék, lakóház vagy bármi - optimális esetben a fény nagyon jól kiemeli a különleges homlokzati elemeket. A kültéri világítás segítségével hangsúlyosabbá teheted például a fal homorú és domború elemeit vagy épp a díszes boltíveket. 

 

Na de lépjük egy picit hátra, és nézzük meg, mi köze van mindehhez a tésztának!

 

Ha a homlokzatra pont optimális mennyiségű fény esik, akkor "pont jó a só mennyisége". Ha túl kevés, akkor "jellegtelen" lesz, ha túl sok, akkor pedig "fogyaszthatatlan". Épp ezért kell óvatosan bánni vele, és úgy megtervezni, hogy elegendő - ne túl sok, és ne túl kevés - fény jusson a homlokzatra.

Hogyan dobd fel a kültéri világítást?

Az alábbiakban mutatunk néhány tippet, hogyan teheted vonzóbbá az otthonodat kültéri világítással.

#1 Ezekre figyelj a homlokzati világítás megtervezése során

A ház sarkaira érdemes "golyó"alakú (angolul ezt nevezik bullet lámpának), LED-es reflektort helyezni. Ezek ugyanis egy keskeny sugarat bocsátanak ki, így kiválóan alkalmasak a sarkok, fatörzsek és kerti építmények (például pergolák) megvilágítására.

 

A sarkok között lévő teret pedig megvilágíthatod alulról vagy felülről is, egy visszafogottabb lámpával.

#2 A medence megvilágítása

A medence megvilágítása fokozza annak hangulatát. Gondolj csak bele, hogy a víz alatti lámpákkal micsoda éjszakai fürdőzéseket lehet csapni!

 

Erre kifejezetten alkalmasak LED lámpák is. Választhatsz változtatható fényerősségű, dimmelhető LED lámpát is, aminek segítségével a hangulatot pillanatok alatt meghitté és romantikussá varázsolhatod. A színes világítás pedig alkalmas arra, hogy valódi bulit csapj a medencédben, az éjszaka közepén.

 

Arra mindenképp figyelj oda, hogy a víz alatti világításhoz mindenképp IP65-ös védettségi fokozattal rendelkező lámpát válassz.

 

Ha a medencét kívülről szeretnéd megvilágítani, annak sincs semmi akadálya. Választhatsz LED-szalagokat, kisebb kerti LED lámpákat is - viszont érdemes odafigyelni arra, hogy IP44-es védettségűek legyenek.

 

A kerti party hangulathoz nagyban hozzájárul az is, ha a medence felé vezető utat napelemes LED lámpákkal övezed.

#3 Kültéri lámpák használata a kertben: így dobd fel a hangulatot

 

Ha már a kertnél tartunk; ide is IP44-es védettségű lámpát kell választani, ez ugyanis már ellenáll az időjárási viszontagságoknak. A napelemes LED lámpa pedig áramforrás nélkül rögzíthető bárhová a kertedbe - vagyis ha megunod, egész egyszerűen kihúzod a földből és arrébb teszed.

 

Hazánkban még nem annyira elterjedt a világító térkő, pedig muris megoldást nyújt arra az esetre, ha jelölőfénnyel szeretnéd megvilágítani a járdádat - de a kerti lámpás megoldást nem tartod elég menőnek. 

 

Persze nemcsak magánépületek számára lehet figyelemfelhívó: üzlethez, telephelyhez vagy akár kisebb parkokhoz is ajánlott. 

 

 

Tipp: A ledekboltjában kapható világító térkő IP65-ös védettséggel rendelkezik, valamint strapabíró - ráadásul hideg-, meleg-, és természetes fehér színhőmérsékletben is kérhető. 

#4 Kültéri mozgásérzékelő lámpa: mikor kell és mikor nem?

A kültéri mozgásérzékelő lámpa szuper és olcsó megoldást nyújt, ha szeretnéd biztonságban tudni az otthonodat. Hiszen gondolj csak bele: melyik betörő akar rivaldafényben dolgozni?

 

Viszont az egyik legnagyobb aggály a lámpákkal kapcsolatban az, hogy már a fák susogására is bekapcsol, megzavarva ezzel a szomszédokat és minket is az éjszakai alvásban.

 

Már a mozgásérzékelő lámpák elhelyezése is alapos átgondolást igényel. Minél magasabbra helyezed, annál nagyobb lesz a lámpa látómezeje, az ideális magasság valahol 2-2,5 méter között van. 

 

Ha túl alacsonyra rakod, akkor csak a lábak mozgását érzékeli, ha túl magasra, akkor pedig számos mozgást figyelmen kívül hagyhat. Ha kifejezetten a betörők ellen szeretnéd felszerelni, mindenképp a ház külső homlokzatára, vagy a tornácra érdemes helyezni. 

 

A mozgásérzékelő lámpa akkor is jó ötlet lehet, ha az utca fénye nem ér el a bejárati ajtódig, és nem szeretnél bíbelődni azzal, hogy megtaláld a telefonod reflektorával a villanykapcsolót. 

A tervezés a legfontosabb

Mielőtt bármit is koncepció nélkül elkezdenél megvalósítani, vegyél egy mély levegőt, egy üres papírlapot, egy ceruzát, és kezdj el ötletelni. A kültéri, a kerti világítás megtervezésére ugyanis pont ugyanúgy szükség van, mint a beltéri lámpák esetében.