Hasznos információk

Hogyan (ne) válassz színhőmérsékletet?

Ledekboltja
2021.11.02 16:18
Hogyan (ne) válassz színhőmérsékletet?

Ha már egy picit is beleástad magadat a lámpák világába, biztosan találkoztál a színhőmérséklet fogalmával. 

 

Cikkünkben bemutatjuk, hogy melyik színhőmérsékletet milyen helyiségben érdemes alkalmazni - és mutatunk egy jó alternatívát is, hogy ne kelljen ezen törnöd a fejed.

 

De kezdjük először az elején…

 

 

Mi az a színhőmérséklet?

Amikor izzó csere előtt állsz, az egyik legfontosabb paraméter, hogy milyen legyen a színhőmérséklete, amelyet Kelvinnel (K) jelölnek. A legegyszerűbb talán azt megjegyezned, hogy: 

  • minél alacsonyabb a Kelvin értéke, annál melegebb,
  • minél magasabb, annál hidegebb a LED-es lámpa által kibocsátott fény. 

 

Több, különböző típusú színhőmérséklettel találkozhatunk:

 

Extra meleg fehér: 1700-2700 Kelvin közötti érték, például egy gyerty fénye 1900 K. Ideális hangulatos hálószobákhoz, nappalikhoz - de szállodákban és kocsmákban is találkozni vele, például a bárpultoknál.

 

Meleg fehér: 2700-3200 Kelvin közötti érték, például egy normáli izzó fénye 2800 K. Ideális olyan helyekhez, ahol némileg több fényre van szükség, mégis szeretnél lazítani: akár hálószobába, gyerekszobába vagy nappaliba.

 

Természetes fehér: 4000-4500 Kelvin között, például a délutáni napsütés 4800 K. A legjobb választás nagyobb fényigényű helyekhez: dolgozószobába, konyhába, illetve fürdőszobába.

 

Hideg fehér: 6000-7000 Kelvin között, például a felhős ég 8000 K. Ez már sokkal inkább kevés fénnyel rendelkező helyekre jó alternatívák: garázsba, raktárakhoz, medence megvilágításához. 

 

Miért nem érdemes a színhőmérsékleten agyalni?

A világítástechnika kis túlzással olyan gyorsan fejlődik, hogy szinte követni sem lehet; így már elérhetőek olyan szabályozható LED-es lámpák is, amelyekkel akár helyiségenként is állíhatod a fényt, a színhőmérsékletet. 

 

Épp ezért nem kell hosszasan vizsgálnod a Kelvineket, és azon matekozni, hogy melyik színhőmérsékletű lámpát vásárold meg, hiszen egy távirányító segítségével dimmelhető a LED-es lámpák ereje.

 

Érdemes azonban egy légtérbe egy színhőmérsékletet választani.

 

Mire jó az állítható színhőmérséklet? És miért jó a szabályozható LED lámpa?

Nem csak a hely és a felhasználás módja határozza meg azt, hogy kinek mi a kellemes színhőmérséklet; ez egyénenként változik sőt, az aktuális hangulat függvénye is.

 

Nézzünk is meg egy konkrét példát, amivel talán jobban átérzed, hogy miről is van szó.

 

Ha a dolgozószobád egyben a hálószobád is, akkor két különböző színhőmérskéletre lenne szükséged a lazításhoz és a munkához. Egy hagyományos lámpa esetében ez azt jelentené, hogy cserélgetned kell az izzókat attól függően, mikor dolgozol és mikor pihensz. 

 

Ez rengeteg macera.

 

Az állítható színhőmérsékletű LED-es lámpák (angolul Changeable Color Temperature, röviden CCT-ként is találkozhatsz vele) segítségével elkerülheted ezt a nyűgöt. Ugyanis egy hozzá kapott távirányító segítségével állíthatod a színhőmérsékletet attól függően, hogy milyen hangulatod van, vagy milyen tevékenységet végzel. 

 

Nem kell tehát színhőmérsékletet választanod, hiszen a teljes skála a rendelkezésedre áll.

 

Ha te is inkább a kényelmet és az egyszerűséget választanád, nézd meg a Ledekboltja szabályozható LED lámpa kínálatát. Amennyiben pedig kérdésed van, bátran keresd meg szakértőinket a megadott elérhetőségeken