Hasznos információk

Világítástechnikai kisszótár

2018.02.28 11:09
Világítástechnikai kisszótár

Gyakran találkozunk szakkifejezésekkel világítástechnikai weboldalakat böngészve. Íme egy kis segítség, hogy könnyebben eligazodjunk az információk között.

 

Fényszín - Színhőmérséklet:A színhőmérséklet mutatja meg a lámpa/fényforrás fényének a színeit. Minél magasabb az érték, annál "hidegebb" hatású a fény. 3500K alatt a fényszín "meleg-fehér", 4000K és 4500K között "semleges-fehér" és 5000K fölött "hideg-fehér" fényként sugárzik.

 

Sugárzási szög - Szórásszög:- Kisebb sugárzási szög választásánál az a megvilágítandó felületre nagyobb fényerősség kerül (kiemelő világítás). Nagyobb sugárzású szögű fényforrással növelhető a felület vagy helység megvilágításának egyenletessége. 

Fényáram - lumen: A fényforrás erejét határozzuk meg fényárammal, melynek a mértékegysége a lumen (lm).
Definíció: A lumen (jele: lm) fotometriai mennyiség, a fényáram SI-származtatott mértékegysége; egy sugárzó forrás által kibocsátott látható fény "mennyiségének" az integrálja (összege). 
Definíció alapján a fényáram teljesítmény-jellegű mennyiség, mértékegysége watt kellene, hogy legyen. A lumen bevezetésének az az értelme, hogy a fényáram a látható fénytartományára vonatkozik, ellentétben a sugárzott teljesítménnyel, amely a teljes elektromágneses spektrumra vonatkozó radiometriai mennyiség.

Fényerő - lux: A lux (jele: lx) fotometriai mennyiség, a megvilágítás SI mértékegysége: egy lux azonos a négyzetméterenkénti egy lumen fényárammal. A fotometriában a felületről visszaverődött és a szembe jutó fény intenzitásának mérésére használják

A megvilágítás az adott területre eső fényáram mértékegysége. A fényáram (mértékegysége lumen) elképzelhető úgy, mint a jelen lévő látható fény összege; a megvilágítás pedig, mint az adott területre eső fényáram intenzitása. Egy lux az a megvilágítás, amelyet 1 lumenfényáram 1 négyzetméteren létrehoz:

 

Színvisszaadás CRI - Ra index:A fényforrás azon képességét méri, hogy különféle tárgyakat megvilágítva vele, mennyire képes azok színét visszaadni, illetve az általa megvilágított felület színe mennyire tér el a felület természetes napfény mellett érzékelhető színeitől. A fényforrás színvisszaadási indexe a CRI (Color Rendering Index) jelölése "Ra", tökéletes színvisszaadás esetén Ra=100.